Solceller
Solceller i BRF Hjorthagshus – smart för både plånboken och planeten.
Elpriserna har ju varit lite volatila senaste åren vilket självklart även påverkar föreningens eltariff. Därför har föreningen investerat i solceller så vi kan producera vår egen el och samtidigt göra en insats för miljön? Det är precis vad våra solceller gör för vår bostadsrättsförening!
Genom att installera solceller kan vi sänka våra gemensamma elkostnader och bli mindre beroende av elmarknadens svängningar. Dessutom kan vi sälja överskottsel och få in extra pengar till föreningen. Win-win, eller hur?
Men det bästa av allt är att vi minskar vårt klimatavtryck. Solenergi är en ren och förnybar energikälla som hjälper oss att minska utsläppen och ta ett steg mot en mer hållbar framtid.
Låt oss tillsammans utforska möjligheterna och se hur vi kan göra vår BRF både smartare och grönare!
Produktionsberäkning
För första anläggningen på Motalavägen 1–19 är den beräknade produktionen av egenproducerad el som ni ser i bilden längst ner på denna sida. Grafen visar den månatliga elproduktionen (mätt i kWh) under året (bilden är publicerad år 2025).
Som du kan se i grafen är produktionen som högst under sommarmånaderna, med toppar i maj, juni och juli. Detta beror på fler soltimmar och gynnsamma förhållanden för solpanelerna. Under vintermånaderna, särskilt december och januari, är produktionen betydligt lägre på grund av kortare dagar och mindre solinstrålning.
Den el som produceras används i föreningens fastigheter, då även till hushållselen, och eventuellt överskott kan säljas vidare till elnätet. Dimensionen på anläggningen är gjort så vi räknar med att nyttja ca 69 % själva av det som produceras. Att vi kan producera egen el är en stor fördel för både miljön och föreningens ekonomi, eftersom det bidrar till minskade elkostnader och ett mer hållbart boende.
Batterilagring – en möjlig framtidslösning
I samband med utredningen av solceller har styrelsen även undersökt möjligheten att investera i batterilagring. Vid den initiala investeringen valde vi dock att avstå från detta, då det fortfarande finns både tekniska och ekonomiska utmaningar. Batterilösningar är fortfarande relativt kostsamma, och dessutom kan regler och avgifter från elnätsbolagen påverka lönsamheten.
Därför har vi beslutat att avvakta med en eventuell investering i batterilagring. Vårt fokus är först att installera solcellsanläggningar på samtliga fastigheter i föreningen och därefter utvärdera hur mycket överskottsel vi kan sälja, hur batteripriserna utvecklas och om regelverket förändras.
På sikt kan vi även överväga att utöka våra solcellsanläggningar ytterligare och då ta ett nytt beslut kring batterilagring. Styrelsen följer utvecklingen noga och kommer att informera medlemmarna om eventuella framtida möjligheter.