Din lägenhet

Som bostadsrättsägare har du ansvar för följande i din lägenhet: 

  • Fönster och fönsterkarmens insida (viktigt att inte låta duschvatten väta ned fönstret i badrummet, använd ett draperi) 
  • Lägenhetsdörr
  • Se till att du har tecknat hemförsäkring med bostadsrättstillägg
  • Alltid anlita auktoriserad fackman vid arbete i lägenheten

Nedan hittar du

  • Information om lägenheten
  • Information vid försäljning
  • Information om uthyrning

 

Information om lägenheten

Lägenhetsnummer/Medlemsnummer
Föreningens lägenheter är numrerade från 1 till 354. Vilket tresiffrigt lägenhetsnummer som just din lägenhet har står på ditt överlåtelsekontrakt, och på hyresavierna (de tre sista siffrorna i fältet objektnummer). Det är detta tresiffriga lägenhetsnummer som används vid kontakter med bostadsrättsföreningen och ex banker. Din lägenhet har också av lantmäteriet tilldelats ett fyrsiffrigt nationellt lägenhetsnummer.

Nationellt lägenhetsnummer
Av lantmäteriet har alla lägenheter i Sverige fått ett fyrsiffrigt nationellt lägenhetsnummer. Lägenhetsnumret består av adressen samt ett nummer som specificerar våningsplanetet på den nämnda adressen. Detta fyrsiffriga nationella lägenhetsnummer måste anslås i varje trapphus, men ska inte förväxlas med föreningens tresiffriga lägenhetsnummer som unika för varje lägenhet.

Ventilation
Fastigheterna är byggda med självdragsventilation. Det finns två öppningar för utluft (en i köket och en i badrummet). Springventiler för inluft finns i fönstren på sovrumssidan av lägenheten, två ursprungliga och tre nygjorda. Dessutom finns inluftsintag med variabel lucka i badrumsfönstret och en fast ventil på köksväggen där det ursprungliga skafferiet fanns. För att ventilationen ska fungera optimalt får vare sig utluftsutsläpp eller inluftsintag blockeras. Tänk på att även damm kan försvåra luftflödet.

Portnyckel
Portarna är utrustade med systemnycklar som inte går att kopiera utan tillstånd. Om du behöver en ny portnyckel beställer du den av styrelsen. En nyckel är vanligtvis tillverkad inom en vecka och betalas och hämtas av medlem hos vår låssmed. Se nycklar för mer info om beställning.

TV & Bredband
Som en del av avgiften du betalar till föreningen ingår bredband via fiber (1000/1000) Mbps via Ownit och kabel-TV (Tele2 tidigare Comhem). Det gör att det i varje lägenhet ligger kablar dragna  som tillhör dessa tjänster, som ej får förstöras. En avklippt kabel kan påverka din grannes access till TV och bredband. Om man har råkat klippa av en kabel kommer den enskilda medlemmen behöver bekosta återställandet av kablar och ev. ge access till representant från t ex Tele2 som kan komma behöva tillgång till lägenheten för att åtgärda den avklippta kabeln. 

IMD-el

I Brf Hjorthagshus har vi gemensamhetsel. Det går under benämningen IMD (Individuell Mätning & Debitering).  Praktiskt innebär det att elmätaren i din lägenhet tillhör föreningen och elen som levereras upphandlas av föreningen. Du som medlem betalar din förbrukning och fakturan för detta kommer i samband med föreningens avgifts avier.

På avierna kommer din förbrukning i kWh presenteras och sedan den tariff som tas ut. Tariffen som vi sätter som förening inkluderar förutom elpriset även kostnaden för nätavgiften, elöverföringen, energiskatten, och administrationen av hanteringen.

Målet med införande av IMD var att sänka varje medlems totala kostnad för el och nätavgifter. Det finns en viss eftersläpning av debiteringen för att föreningen ska ha fått all information gällande förbrukning och för att det ska passa in med utställelsen av avierna.

Som ny medlem så kommer din kWh förbrukning beräknas från överlåtelsedatumet och du kommer också få en startavgift på 500 kr.

Som avflyttande medlem så kommer du efter utträde från föreningen få en slut faktura för din förbrukning fram till utträdesdatumet.

Förklaringar:

  • Elpriset - Elleverantören säljer el per kWh (föreningen upphandlar detta för samtliga medlemmars räkning)
  • Nätavgiften - Elnätsbolag står för elabonnemangen. Elnätsbolagen har olika priser för olika abonnemang. Via IMD så har vi som förening ett antal elabonnemang, men dessa är betydligt färre än om varje enskild medlem hade sin egen och här finns en del av den minskade kostnaderna för dig som medlem.
  • Elöverföring - Är en rörlig del av abonnemangskostnad och kan ses som transportkostnaden för kWh.
  • Energiskatt - för varje kWh betalas det en energiskatt. Skatten förändras årligen och 2023 ligger den på 0,49 kr/kWh
  • Moms - moms läggs på efter elpris och elöverföring och energiskatt. Denna redovisas separat på avin med din förbrukning som du får från Bredablick (föreningens ekonomiska förvaltare).

Som förening ser vi nu på hur tarifferna förändras för olika tidsperioder. Men ser man på andra föreningar som har IMD så brukar föreningarna över tid hitta en nivå för tariffen och därmed behöver man inte justera den för varje svängning av elpriset. Men alla kostnader kring IMD för föreningen ska bäras av de intäkter vi får från tariffen på medlemmarnas förbrukning.

Vid försäljning

Pantsättningsavgift
Syftet med pantsättningsavgiften är att täcka de administrativa konstanterna när lägenheten används som säkerhet vid lån. Vid belåning är föreningen bland annat skyldig att korrespondera med banker och andra långivare. Pantsättningsavgiften betalas av pantsättaren. Pantsättningsavgiften är 250 kronor. Kostnaden läggs på avin för månadsavgiften.

Överlåtelseavgift
Föreningens stadgar medger att en överlåtelseavgift tas ut vid försäljning/överlåtelse av lägenheten och att en pantsättningsavgift tas ut vid belåning av lägenheten. Syftet med överlåtelseavgiften är att täcka föreningens kostnader för administration av överlåtelsen. Detta är ett förhållandevis stort arbete, bland annat ska kontrolluppgifter skickas till skattemyndigheten.

Säljaren/överlåtaren betalar överlåtelseavgiften. Överlåtelseavgiften är 2,5 % av gällande prisbasbelopp per överlåtelse. Avgiften aviseras av föreningens ekonomiska förvaltare, som skickar en faktura till berörda personer.

Vid uthyrning

Se andrahandsuthyrning

Det är ej tillåtet att hyra ut sin lägenhet på kort-tidskontrakt tex via AirBnB.